Ce boli pot ascunde tulburarile de vedere?
Tulburarile de vedere ascund boli mult mai grave:
- cataracta - apare la persoanele de varsta a treia si se manifesta prin dublarea imaginii;
- glaucomul - se manifesta prin scaderea brusca a vederii, dureri de cap si varsaturi;
- dezlipirea de retina - se manifesta in special la barbatii trecuti de 40 de ani si are ca simptom perceptia unui val;
- migrenele - sunt dureri de cap puternice, manifestate pe perioade scurte;
- tumorile de creier - tulburarile de vedere sunt un simptom in acest caz. Acestea sunt insotite de varsaturi, dificultati de mers sau de vorbire;
- diabetul zaharat - o boala care are ca simptom scaderea calitatii vederii
Cum previn evolutia problemelor de vedere?
Este foarte important sa porti ochelari de soare in timpul verii. Acestia iti protejeaza ochii de razele solare prea puternice. Pentru o vedere mai buna este recomandat sa renunti la fumat, sa eviti stresul si sa dormi cel putin 8 ore pe noapte. Problemele de vedere pot aparea si din cauza oboselii cronice, daca te afli sub tratament medicamentos sau daca treci printr-o perioada mai stresanta. In aceste cazuri problemele de vedere trec daca faci plimbari in aer liber, te odihnesti si ai o alimentatie sanatoasa.
Care sunt cauzele care duc la lacrimari frecvente?
Cu totii ne-am confruntat cu lacrimarea ochilor sau umezirea acestora, nu doar atunci cand eram emotionati, ci si atunci cand ne-am expus la frig, vant sau alte conditii meteo nefavorabile. Lacrimile, care sunt necesare tuturor tipurilor de ochi pentru a-i mentine lubrifiati si sanatosi, sunt produse de o serie de glande situate pe marginile pleoapelor. Cantitatile mai mari de lacrimi sunt produse de glanda lacrimala situata pe pleoapa superioara. Excesul de lacrimi poate fi cauzat de o serie de anormalitati legate fie de producerea prea multor lacrimi, fie de probleme de drenaj sau curgerea lacrimilor. Lacrimarea excesiva poate fi legata de infectii oculare, reactii alergice, gene intoarse catre interior, corpuri straine in ochi sau expunere la vant, fum ori aburi. In mod surprinzator, chiar si pacientii cu ochi uscati au perioade de lacrimare, datorita faptului ca atunci cand nivelul de lubrifiere a ochiului este prea scazut, glanda lacrimala compenseaza prin lacrimare excesiva.
Pot fi prevenite afectiunile oculare?
Aparitia afectiunilor oculare nu prea poate fi prevenita, dar putem anticipa si, eventual, evita progresia unei boli. De exemplu, un adult care are parinti cu glaucom, poate, prin controale preventive, sa depisteze foarte precoce aparitia primelor semne de glaucom si sa faca tratament din timp, pentru a evita avansarea bolii. De asemenea, un pacient diabetic poate preveni sau amana aparitia retinopatiei diabetice daca reuseste sa-si controleze parametrii biochimici, in special glicemia. Aparitia unui glaucom acut facotoxic poate fi prevenita prin operarea mai din timp a unei cataracte foarte avansate, care e, de fapt, cauza acestui tip de glaucom. Banalele conjunctivite pot fi prevenite printr-o igiena riguroasa a mainilor, dupa cum si purtarea ochelarilor de soare cu lentila corespunzatoare poate preveni/amana leziuni maculare favorizate de radiatiile UV sau albastre.
Cum ne curatam ochelarii?
Primul pas este sa ne spalam mainile cu apa si sapun si apoi sa le ştergem cu un prosop curat, care nu lasa scame. Pasul doi este clatirea ochelarilor sub un jet de apa caldut, de la robinet. Acest lucru va indeparta praful si alte resturi, care pot zgaria lentilele atunci cand le curatam. Este important sa evitam apa fierbinte, deoarece aceasta poate duce la deteriorarea anumitor tratamente ale lentilelor. Apoi putem aplica pe lentile o picatura de sapun lichid simplu si sa frecam usor ambele parti ale lentilelor si ramele. Dupa ce am curatat lentilele si ramele cu sapun, clatim bine. Pentru a elimina cea mai mare parte a apei de pe lentile, ochelarii se scutura usor. Apoi, cu un prosop curat, care nu lasa scame, stergem cu grija lentilele si ramele. Dupa stergerea lentilelor, este bine sa verificăm dacă lentilele sunt curate. In cazul in care pe acestea raman dungi sau pete, le putem indeparta cu o laveta curata, din microfibra.
La ce varsta ar trebui sa ii fac copilului primul consult oftalmologic?
Mergeti la un consult oftalmologic cu bebelusul la scurt timp dupa nastere, pentru detectarea afectiunilor congenitale. Apoi, repetati examenul oftalmologic, la varsta de 3-4 ani. Aceste consultatii se fac in absenta oricarui simptom. Motivul? In acest interval de timp pot aparea boli extrem de diverse. In cazul bebelusilor nascuti prematur, consultul oftalmologic devine o urgenta. In primele 6 luni, mergeti la specialist chiar daca bebelusul nu are probleme oculare. Un ochi care este mai mic, o pupila care nu e la fel de neagra ca cealalta, diferente de culoare, un ochi care lacrimeaza, orice lucru care pare anormal sau asimetric trebuie sa ajunga la oftalmolog. La doi ani, e utila a doua vizita tot in lipsa simptomelor.
Ce poți face când îți simți ochii obosiți?
Ochelarii denumiți în mod comun 'ochelari pentru confort vizual' sau 'ochelari anti-oboseală' au rolul de a optimiza zona vederii de aproape.
Pe înțelesul tuturor, acest tip de lentile preia funcția naturală de focalizare şi, la nevoie, încorporează o mică dioptrie chiar dacă nu e necesară utilizarea lor în permanență.
Având rolul de a reduce oboseala oculară acumulată atunci când muncim în fața calculatoarelor, tabletelor, sau în timpul lecturării unei cărți, aceste lentile preiau capacitatea naturală de acomodare a ochiului (îngreunată de utilizarea îndelungată a gadgeturilor). Astfel, ne relaxăm ochii, iar având ochii relaxați acum, ne protejăm sănătatea oculară pe termen lung.
Acest tip de ochelari se utilizează pentru a evita efectele colaterale neplăcute datorate expunerii îndelungate la ecrane: disconfort la lumină, cefalee, dureri la nivelul ochilor, amețeală, greață, sindrom denumit Computer Vision. Având un rol important în viața purtătorului modern, stabilirea necesității utilizării acestui tip de ochelari se va face numai în urma unui control specializat.
Sub ce denumire se găsesc acest tip de ochelari?
Lentilele special concepute pentru realizarea ochelarilor pentru confort vizual sunt prezente în opticile noastre, în funcție de producător, sub următoarele denumiri: EyeZen, Relax, Sync, Digital Lens Smartlife.
Chiar din denumirea lor, aceste lentile ne asigură de beneficiul lor major: redarea confortului vizual!
Cum vei ştii ce alegere să faci? Ai încredere în recomandările personalizate făcute de specialiştii noştri! Ei cunosc particularitățile acestor lentile şi te vor ajuta să faci alegerea adaptată nevoilor tale!
Beneficii pentru tine:
- Relaxează ochii obosiți din cauza folosirii îndelungate a ecranelor digitale
- Previn sau elimină stresul ocular
- Asigură o vedere mai bună îmbunătățind contrastul
- Protejează împotriva luminii albastre violet dăunătoare
- Oferă o mai bună precizie pentru vederea de aproape
- Reduc reflexiile
- Te ajută să adopți o postură naturală în fața tabletei sau a smartphone-ului
Prin urmare, ai şi tu nevoie de ochelari pentru confort vizual?
Specialiştii noştri vor fi bucuroşi să te ajute! Click aici.
Cum să previn şi să tratez problemele oftalmologice ale copilului meu?
Problemele oftalmologice sunt tot mai frecvente în rândul copiilor. Se estimează că aproximativ 1 din 10 copii vor avea probleme cu ochii sau cu vederea în primii ani de viață. Atunci când şi alți membri ai familiei suferă de diverse afecțiuni oculare, probabilitatea de a fi transmise copiilor creşte. Dacă eşti părinte, te îndemnăm să 'deschizi bine ochii' pentru a identifica şi a trata eventualele probleme vizuale ale micuțului tău.
Programează o vizită la oftalmolog, dacă observi următoarele simptome la copilul tău:
- stă aproape de televizor, telefon, tabletă;
- îşi poziționează cărțile sau caietele prea aproape atunci când citeşte sau scrie;
- observi că îi fug ochii;
- se freacă frecvent la ochi;
- este deranjat de lumina puternică;
- întâmpină dificultăți de concentrare;
- evită să deseneze, coloreze sau să facă puzzle-uri;
- se plânge frecvent de dureri de cap sau de ochi.
Dar dacă cel mic e înspăimântat atunci când vine vorba de controale medicale?
Experiența ne-a ajutat să înțelegem cât de important este ca prima incursiune în lumea oftalmologiei să fie o experiență plăcută pentru cei mici. Ştim că nu e nimic mai rău decât să ajungeți la un medic care vă sperie copilul. De aceea, stați liniştiți! La OCHIO am creat liantul perfect între atmosfera primitoare, atitudinea prietenoasă şi competențele de specialitate ale medicilor noştri.
De asemenea, te îndemnăm să îți susții cât mai mult copilul atunci când învață să poate ochelari:
- Aminteşte-i în fiecare zi că este important să îi poarte;
- Curățați zilnic ochelarii împreună;
- Ţine cont de preferințele lui pentru alegerea culorii şi modelului ramei;
- Scoate în evidență aspectul plăcut al unui prieten/coleg purtător de ochelari;
- Ai răbdare şi permite-i să-i poarte gradual (prima zi 30 min, apoi o ora..etc)
- Nu uita să-l lăuzi de fiecare dată când îi poartă!
Nu în ultimul rând, nu-i transmite copilului propriile tale temeri legate de purtarea ochelarilor! Azi, lucrurile s-au schimbat: ochelarii nu trebuie prezentați niciodată ca fiind ceva negativ. Explică-i micuțului tău că ochelarii sunt ceva grozav, la modă, îl pot face să semene cu unul din personajele sale favorite din desene animate şi îl pot face să vadă ca prin minune lucruri foarte mici!
E absolut necesar să lăsăm la o parte propriile complexe şi experiențe din trecut şi să ne concentrăm asupra unui singur obiectiv: sănătatea şi bunăstarea celui mic.
La OCHIO, suntem interesați nu doar de alegerea corectă a ochelarilor copilului tău; suntem preocupați ca el să zâmbească fericit de fiecare dată când îi poartă!
Ar trebui să port lentile cu protecție la lumina albastră?
În prezent, peste 90% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani folosesc mai multe ecrane în acelaşi timp: se uită la televizor, lucrează pe calculator şi îşi verifică telefonul din când în când.
Expunerea zilnică la lumina albastru-violet emanată de dispozitivele electronice indispensabile vieții moderne poate provoca insomnii, disconfort, şi, în unele cazuri, un nivel ridicat de stres vizual.
Realist vorbind, aceste dispozitive nu devin indispensabile doar atunci când muncim, ele fiind utilizate în mod frecvent chiar şi în momentele de relaxare: ce poate fi mai plăcut, la sfârşitul zilei, decât să te aşezi confortabil într-un fotoliu şi să te bucuri de serialele TV preferate, sau să te detaşezi de problemele de la birou citind un articol interesant pe computer sau pe dispozitivul mobil?
Chiar dacă acestea sunt momente de relaxare completă, fără presiunea şi stresul zilelor lungi de la serviciu, efectele neplăcute generate de expunerea constantă la radiațiile dăunătoare ale luminii albastru-violet nu sunt atenuate: vizionarea emisiunilor TV, citirea blogului preferat şi, în general, relaxarea în fața unui dispozitiv electronic, reprezintă activități care implică întotdeauna stres vizual.
Iată de ce, pentru a avea un confort vizual optim, este necesar să ne protejăm ochii împotriva luminii albastru-violet, dar în acelaşi timp să preluăm lumina benefică blue-turcoaz, care este extrem de importantă pentru starea noastră de bine şi are rolul de a regla ciclurile somn-veghe.
Lentilele cu filtru pentru ecrane îmbină eficient aceste beneficii: acționează ca o barieră în fața luminii albastru-violet, dar în acelaşi timp selectează şi permite ca lumina sănătoasă (lumina blue-turcoaz) să pătrundă, astfel încât tu să te bucuri zi de zi de o vedere relaxată!
Specialiştii OCHIO vor fi bucuroşi să te consilieze în vederea alegerii lentilelor cu protecție la lumina albastru-violet adaptate necesităților tale!
Urmăreşte-ne pe social media pentru a fi mereu la curent cu informații utile şi oferte de nerefuzat! Facebook/Instagram: reteauaochio
Când se recomandă utilizarea lentilelor pentru conducere auto?
- Atunci când vrei să te simți în siguranță pe drum
- Atunci când vrei să focalizezi mai bine imaginea indiferent de condițiile de iluminare sau metereologice
- Atunci când ai exigențe vizuale înalte
- Atunci când vrei să ajungi relaxat la destinație
A ajunge în siguranță la destinație nu este doar o chestiune de reflexe sau de aptitudini bune. Vederea bună joacă un rol esențial în atingerea acestui obiectiv.
Condusul, relaxare pentru unii sau provocare pentru alții, face parte integrantă din viața trepidantă din marile oraşe.
Atunci când carosabilul este ud, cu pietriş, plin de praf sau de nisip, vederea noastră e supusă unui efort constant. De asemenea, scăderea intensității luminii naturale în sezonul rece sau fenomene metereologice precum ceața, ploaia sau ninsoarea constituie alți factori de stres vizual pentru conducătorii auto. Lumina orbitoare a farurilor în cazul şofatului pe timp de noapte solicită mult vederea şi concentrarea conducătorului auto.
Pe de altă parte, odată cu înaintarea în vârstă, câmpul vizual se îngustează iar retina are nevoie de mai multă lumină. În broşura The Older and Wiser Driver se spune: "Unui şofer în vârstă de 60 de ani îi trebuie de trei ori mai multă lumină decât unui adolescent şi de două ori mai mult timp ca să se acomodeze cu trecerea de la lumină la întuneric". Aceste schimbări la nivelul ochiului pot face ca şofatul pe timp de noapte să fie dificil.
Dacă şi tu te regăseşti în situațiile descrise mai sus, nu te îngrijora! În prezent ne bucurăm din plin de inovațiile din domeniul oftalmologiei, astfel încât soluția unei vederi precise atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte este acum disponibilă.
Această nouă gamă de lentile a fost special concepută pentru o vedere fără efort, fiind soluția perfectă pentru toți conducătorii auto. Tehnologia folosită minimalizează reflexiile în timp ce accentuează contrastul şi percepția vizuală a detaliilor.
În centrele OCHIOÂ vei fi consiliat în vederea alegerii tipului de lentile pentru conducătorii auto adaptate necesităților tale vizuale!
Lentilele potrivite pot face condusul mai uşor şi mai sigur! Noi avem grijă să ajungi cu bine la destinație!
Am nevoie de un consult oftalmologic sau optometric?
Domeniul îngrijirii vederii este foarte vast, iar profesiile specifice sunt la fel de multe. Adesea, datorită similitudinii denumirilor care le identifică, există tendința de a le confunda. Cu toate acestea, fiecare din aceste profesii are roluri, responsabilități şi domenii de acțiune bine definite. Una dintre cele mai frecvente confuzii este legată de diferența dintre oftalmolog şi optometrist.
Articolul de față îşi propune să delimiteze clar aceste două ramuri şi să ne uşureze alegerea atunci când vine vorba de controale pentru îngrijirea vederii. Pentru început, să răspundem personal la o întrebare simplă:
'Doresc o verificare a vederii sau o examinare amănunțită a stării de sănătătate a ochilor mei?'
Pentru fiecare din situațiile menționate mai sus există o soluție diferită.
Optometristul este specialistul vederii autorizat şi instruit pentru a examina, diagnostica şi trata afecțiuni oculare specifice şi anomalii oculare. Stabileşte şi tratează defectele vizuale prin furnizarea şi adaptarea de ochelari sau lentile de contact. Foloseşte cu iscusință instrumentele şi aparatura din dotare pentru a personaliza produsul medical prescris.
De obicei, optometristul efectuează o activitate complexă: întâmpină clientul, face anamneza, efectuează consultația optometrică şi prescrie dioptriile necesare, recomandă şi eliberează produsul medical stabilit.
În calitate de specialist calificat, medicul oftalmolog este autorizat să ofere îngrijire oftalmologică completă. Oftalmologul se ocupă de prevenirea, diagnosticarea şi terapia, atât medicală, cât şi chirurgicală a bolilor sistemului vizual, a ochiului şi a anexelor acestuia, a corectării viciilor de refracție şi a oricăror tulburări care afectează vederea. Oftalmologul poate efectua o serie complexă de investigații oftalmologice. De asemenea, prescrie ochelari şi lentile de contact, medicamente şi picături oftalmice.
În concluzie, în funcție de nevoile noastre, putem apela cu încredere la specialistul vederii calificat:
Optometristul, pentru determinarea dioptriilor şi alegerea personalizată a produsului optic indicat;
Olftalmologul, pentru o evaluare completă a stării de sănătate a ochilor şi prescrierea tratamentelor şi soluțiilor medicale necesare.
OCHIO îşi propune să conecteze în cel mai bun mod posibil problema cu soluția, liantul fiind OMUL cel mai competent. Avem atât dorința, cât şi competențele necesare pentru a oferi soluții fiabile la problemele tale oftalmologice!
Cum să previn apariția zgârieturilor pe lentile?
Cei care sunt nevoiți să poarte ochelari mai tot timpul ştiu prea bine cât de neplăcută este apariția zgârieturilor pe lentile. Zgârieturile pe lentile afectează claritatea vederii, slăbesc sau distrug calitatea antireflexului, fasciculele de lumină fiind dispersate la întâmplare şi producând străluciri deranjante. Totodată sunt inestetice şi impun înlocuirea lentilelor.
Putem preveni aceste situații neplăcute? Da, în primul rând dacă înțelegem cauzele care duc la deteriorarea lentilelor.
Zgârieturi provocate de curățarea deficitară a lentilelor. Curățarea incorectă a ochelarilor poate cauza zgârieturi pe lentile. Curățarea pe uscat sau cu materiale necorespunzătoare (hartie, tricou) deteriorează în timp lentilele.
Depozitarea inadecvată a ochelarilor atunci când nu sunt purtați constituie o altă cauză majoră a deteriorării lentilelor. Unii purtărori îți aşază ochelarii cu lentilele în jos, în contact direct cu mobila. Alții, îşi lasă ochelarii pe bordul maşinii sau îi pun în buzunar sau în geantă, fără a fi protejați de toc. Acest lucru poate afecta grav lentilele, ochelarii ajungând în contact cu chei, monede sau alte obiecte mici care îi pot deteriora iremediabil.
Cum ne putem păstra lentilele intacte pentru mai mult timp?
În primul rând, pentru a le putea păstra într-o stare cât mai bună, e necesar ca lentilele să aibă anumite proprietați.
De aceea, la achiziționarea unei noi perechi de ochelari, optați pentru lentile cu tratamente superioare împotriva zgârieturilor. Aceste tratamente acționează asemenea unui scut de protecție, suprafața lentilei devenind astfel mai puțin sensibilă la zgârieturile ce pot limita vederea.
Lentilele tratate special antizgârieturi beneficiază de o tehnologie inovativă care combină tratamentul antireflex cu un tratament de durificare extrem de durabil. Tratamentele de top aplicate pe lentile le fac atât de rezistente încât performanțele lor le egalează sau chiar le depăşeşc pe cele ale lentilelor din sticlă.
Tratamentele de durificare sunt alcătuite din mai multe straturi ultra-subțiri. Aceste straturi au de îndeplinit următoarele sarcini: mai întâi, materialul de bază primeşte un tratament de durificare, urmat de diverse tratamente antireflex şi la final de stratul de coating. Acest ultim strat etanşează lentilele şi creează o suprafață perfect netedă. Ca urmare, murdăria şi umezeala sunt pur şi simplu respinse de suprafață, iar lentilele rămân curate mai mult timp. Iar când trebuie să fie curățate, acest lucru poate fi realizat mult mai uşor şi mai comod.
Lentilele prevăzute cu aceste tratamente prezintă excelente proprietăți antistatice, ceea ce înseamnă că ele se murdăresc mult mai greu şi atrag mult mai puțin praf şi scame.
În al doilea rând, este esențial să avem grijă să ne depozităm ochelarii întotdeauna în toc, sau, dacă îi lăsăm peste noapte pe noptieră, să ne asigurăm că îi aşezăm cu lentilele în sus, fără a intra în contact cu mobila.
În al treilea rând, este foarte important să ne curațăm ochelarii cu o lavetă curată, din microfibră şi spray de curățat lentile achiziționat din centre specializate. De asemenea, spălarea cu apă călduță şi săpun lichid este un obicei care trebuie să facă parte din rutina zilnică a oricărui purtător de ochelari.
Atunci când armonizăm alegerea lentilelor cu o întreținere corespunzătoare, ne putem bucura cu adevărat de o vedere impecabilă pentru o perioadă mai lungă de timp!
Cum îmi aleg corect ochelarii?
Pentru cei care îi poartă în fiecare zi, ochelarii au devenit mult mai mult decât un instrument de corectare a vederii: exprimă personalitate şi caracter.
Iar noi suntem convinşi că bunul gust şi rafinamentul se asortează perfect fiecărui tip de personalitate, oricărei vârste şi oricărui statut!
Lasă-ne să-ți explicăm ce înseamnă a avea clasă în materie de accesorii pentru îmbunătățirea vederii!
Iată 5 sfaturi utile pentru alegerea ochelarilor:
- Ochelarii trebuie să îți pună în valoare trăsăturile feței, fără să acopere chipul;
- Indiferent de tendințele modei, ochelarii trebuie să fie în armonie cu trăsăturile tale: să urmeze linia sprâncenelor, puntea nazală să fie optimă, să aibă dimensiuni perfecte la tâmple, să asigure un efect de lifting, alegerea culorii să fie complementară tenului tău;
- În funcție de dioptriile prescrise, este foarte importantă optimizarea aspectului lentilelor: subțiere şi/sau egalizare, astfel încât dimensiunile ochilor să nu fie distorsionate;
- Alege să urmezi sfaturile unui optician onest, care îți spune cu franchețe ce rame ți se potrivesc, şi ce rame nu îți vin bine;
- Fii creativ! Chiar dacă eşti o persoană discretă, alege o pereche de ochelari care au cel putin un detaliu prin care te vei diferenția de ceilalți purtători.
Pe baza consilierii unui specialist OCHIO, suntem convinşi că vei alege rame care se potrivesc formatului feței, care accentuează trăsăturile plăcute, în timp ce le estompează pe cele mai puțin plăcute. Vei fi îndemnat să încerci diferite stiluri şi să observi diferitele efecte. Rezultatul? Un aspect îmbunătățit şi rejuvenat, o vedere clară şi confortabilă!
Dar dacă nu îți place sub nicio formă ideea de a purta ochelari?
Nu încerca niciodată să ascunzi faptul că porți ochelari alegând rame foarte palide şi lipsite de personalitate! În acest caz îți recomandam lentilele de contact, acestea fiind o soluție practică la care apelează cu succes tot mai multe persoane.
Specialiştii noştri vor fi bucuroşi să îți explice utilitatea şi beneficiile dispozitivului de corecție a vederii ales!